Kultūrizglītības programmas ‘’Latvijas skolas soma’’ ietvaros DAVV viesojās Liepājā!

Kultūrizglītības programmas ‘’Latvijas skolas soma’’ ietvaros DAVV viesojās Liepājā!

18. septembrī kultūrizglītības programmas ‘’Latvijas skolas soma’’ ietvaros 3.kursa frizieri apmeklēja Liepājas Karostas cietumu.

Ekskursijas laikā izglītojamie apmeklēja arī Liepājas koncertzāli ‘’Lielais dzintars’’.

Ekskursijas mērķis bija radīt interesi par Liepājas vēsturi, kultūrvēsturisko mantojumu, nacionālajām kultūrvērtībām , pilnveidot zināšanas vēsturē, kulturaloģijā , literatūrā,  kā arī profesionālajos priekšmetos.

Ekskursijas laikā izglītojamajiem bija iespēja apmeklēt Liepajas Karostu, kura  ir brīnumaina, paradoksāla un unikāla vieta ne vien Latvijas, bet arī pasaules vēstures un arhitektūras kontekstā. Karosta ir lielākā vēsturiskā militārā teritorija Baltijā un aizņem gandrīz vienu trešdaļu no visas Liepājas teritorijas, apskatīt cietumu, kas tikpat kā nav mainījies kopš cara laikiem, uzzināt Karostas vēsturi un interesantus notikumus no cietuma dzīves, apskatīt kameras un karceri, kā arī iepazīt Karostas cietuma muzeja ekspozīcijas, kas stāsta par II Pasaules karu, Kureliešiem un padomju laikiem. Izglītojamie piedzīvoja realitātes izrādi “Aiz restēm”, kur varēja iejusties ieslodzīto lomā un piedzīvot padomju dzīves nežēlīgo  realitāti.

Tika apmeklēta arī starptautiski atzīto arhitektūras pērli – koncertzāli “Lielais dzintars”, vienu no Latvijas neparastākajām un oriģinālākajām būvēm, kuras celtniecībā izmantotas 900 tonnas metāla un 11 tūkstoši kubikmetru betona, bet dzintaroto fasādi veido 4500 kvadrātmetri unikālu stikla plākšņu.

”Lielajā dzintarā”  varēja apskatīt fotoizstādi “Viņas ziemeļu sauciens”. Reflektējot par šī laika dramatiskāko notikumu – karu Ukrainā, izstādes autori iekļāvuši arī Latvijā nonākušo bēgļu – ukraiņu sieviešu portretus un audiostāstus, kas iezīmē realitāti. Kopējā izstādes vēstījumā šis motīvs iekļaujas viegli un plūstoši, jo akcentē spēku un gaišumu, ko nesam katrs sevī arī pašos smagākajos mirkļos.

Izglītojamo atsauksmes:

  • Sapratu, cik šausmīgs un nežēlīgs bija padomju laiks, kurā dzīvoja mani vecvecāki.
  • Bija interesanti, vairāk gan uz cietumu negribēšu.
  • Ziemeļu forti bija iespaidīgi, redzēju pirmo reiz.
  • Liepāja ir unikāla pilsēta, vislabāk patika Lielais dzintars.
  • Mani aizkustināja fotoizstāde un tur dzirdētie ukraiņu  sieviešu stāsti