11. oktobrī kultūrizglītības programmas ”Latvijas skolas soma” ietvaros 1. kursa frizieri un 3. kursa viesmīlības pakalpojumu speciālisti viesojās Jelgavā, kur Dzīvesziņas un arodu sētā aizvadīja izzinošu nodarbību ”Maizes cepšana”.
Ekskursijas mērķis bija iepazīstināt izglītojamos ar maizes cepšanas tradīcijām, senajiem maizes iegūšanas veidiem, ticējumiem, darbarīkiem, kā arī maizes nozīmi latviskajā dzīvesziņā un tautas tradīcijās.
Pasākuma apraksts:
Dzīvesziņas un arodu sēta vēsturiskajā ēkā Vecpilsētas ielā 2 tika restaurēta 2022. gadā, atveidojot 18.–19. gadsimta un 20. gadsimta sākumam raksturīgo interjeru. Namam piešķirts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss, tas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Jelgavas pilsētas vēsturiskais centrs” teritorijā. Pirmās liecības par apbūvi šajā vietā redzamas 1652. gada kartē, bet pašreizējā veidolā tā redzama 1813. gada kartē. Tas ir viens no senākajiem koka namiem Jelgavā un tajā atrodas vienīgais restaurētais un darbojošais manteļskurstenis pilsētā.
Ēkā atklātas dažādos laika posmos un vietās izbūvētu maizes krāšņu pēdas, bet pirmās dokumentārās liecības ir no 1911. gada, kad šeit tiek reģistrēta maizes ceptuve, tādēļ arī ēkā tika atjaunota maizes krāsns.
Nodarbības laikā izglītojamajiem bija iespēja pagatavot savu maizes kukulīti, to ielikt krāsnī un pēc ekskursija pa vēsturisko ēku saņemt savu izcepto kukulīti. Kamēr pašgatavotā maize cepās, izglītojamie gides pavadībā devās apskatīt vēsturisko ēku, kur varēja iepazīties ar 18-19.gadsimta sienu ornamentālo rakstu joslu tehnikām un iepazīties ar ēkas sienu dekoratīvo apdari. Tāpat izglītojamajiem tika parādīta tautastērpu darinātava, kur varēja iepazīties ar rakstaino Zemgales brunču aušanu stellēs ar velkamo ierīci, kā arī iepzīties ar citiem steļļu veidiem – sviru stellēm, stellēm ar velkamo ierīci un zemgalieša Pētera Viļumsona radītajām pusautomātiskajām stellēm.
Izglītojamo atsauksmes:
- Man ļoti patika cept maizīti un stāsts par maizes ceptuvi. Nepatika, ka ļoti daudz stāstīja par aušanu.
- Bija interesanti izcept savu maizes kukulīti, arī ļoti garšīgi.
- Bija ļoti forši, varējām apgūt jaunas zināšanas maizes cepšanā un kā to darīja agrāk. Man ļoti patika.
- Nodarbība par maizes cepšanu bija noderīga un aizraujoša. Uzzinājām daudz informāciju par maizi un to cepšanas veidu. Šīs zināšanas noteikti noderēs nākotnē.
- Maizes cepšanas nodarbībā dzirdēju daudz noderīgas informācijas gan par mazi, gan tās cepšanas procesu (pirms un pēc). Domāju, ka šī būtu svarīga ikvienam, jo tas noderētu dzīvē – gan priekš sevis, gan ģimenes.